De behandeling

Informatie over de Bowenbehandeling

Ongeacht de lichamelijke conditie of leeftijd is Bowentherapie effectief bij het behandelen van chronische en acute pijn, het verbeteren van de lichaamshouding, versnellen van het herstel bij letsel en ongelukken, verlichting van fysieke en emotionele stress en het verbeteren van de algehele gezondheid en het energieniveau.

De behandeling

Welke kleding draag je tijdens een behandeling?
Behandeling kan door lichte, loszittende kleding heen gedaan worden. Een Bowenbehandeling kan ook direct op de huid plaatsvinden. De cliënt draagt dan onderkleding en het lichaam wordt bedekt met handdoeken.

Hoe lang duurt een behandeling?
De duur van een Bowenbehandeling kan variëren van 15 tot 60 minuten met een gemiddelde van ongeveer 45 minuten. De cliënt ligt op een comfortabele behandeltafel of, indien liggen niet mogelijk is, zittend op een stoel. De bowentherapeut geeft een aantal “moves” volgens een patroon en verlaat dan voor één tot enkele minuten de behandelkamer, zolang als nodig is om het lichaam van de cliënt te laten reageren.

Resultaten

Wat merk ik tijdens de Bowenbehandeling?
Tijdens een behandeling ervaren cliënten vaak een diepe ontspanning. Een ander, duidelijk signaal dat duidt op diepe ontspanning zijn de peristaltische geluiden. Samen wijzen deze veranderingen op een verschuiving van stress naar ontspanning. Andere reacties zijn bijvoorbeeld gapen, slaperigheid, en een loom gevoel. Deze zichtbare, voelbare en hoorbare veranderingen geven aan dat een Bowenbehandeling het gewenste herstelproces activeert.

Wat kan ik merken na de Bowenbehandeling?
Merkbare veranderingen zijn o.a.: afname van pijnklachten, beter slapen, toegenomen ontspanning, toegenomen energie, een gevoel van rust, toegenomen acceptatie van de situatie bij chronische klachten, een verhoogd algemeen welbevinden.

Waarom is preventief behandelen zinvol?
Bowentherapie wordt vooral ingezet bij het behandelen van klachten. Preventief toepassen van de Bowentherapie is nog niet zo bekend. De mogelijkheden zijn echter groot. Het is prachtig om in actie te komen voordat er (nieuwe) problemen ontstaan. De bijzonder ontspannende behandelingen zorgen daarnaast ook voor de broodnodige rust in een vaak hectisch bestaan en vormen de basis voor herstel, zowel lichamelijk als geestelijk. Jij kunt hier ook je voordeel mee doen door op deze manier je gezondheid in eigen hand te nemen.

Is Bowentherapie voor iedereen?
Goed om te weten: Bowentherapie is voor iedereen. Met en zonder klachten. Het is dus zeker niet nodig om eerst ziek te worden voordat je je beter gaat voelen. Wil je ook meer welzijn, gezondheid en daarmee geluk ervaren? Maak dan tijd vrij voor jezelf, maak een afspraak voor een behandeling en vraag alles wat je weten wil over jouw mogelijkheden rondom herstel en preventie.

Wat cliënten zeggen

 • Allereerst een goede ontvangst en een goede uitleg gehad. Na 1 à 2 behandelingen kreeg ik het idee dat er al goede resultaten waren. Minder pijn in mijn schouder en nek, en op het ogenblik – na drie behandelingen – ben ik pijnvrij. Dus voor mij heeft het tot nu toe goed geholpen.
  Wil, januari 2017
 • Al jaren heb ik rugklachten. Ik heb wat therapieën gehad, met wisselend succes. Ik kwam terecht bij de Bowentherapie van de heer Paul van Holsteijn. Inmiddels ben ik 87. Ik weet dat deze therapie mijn rug niet kan helen, maar elke dag is door de pijn en de beperkingen die deze kapotte rug teweeg brengt een uitdaging. Daarom ga ik iedere 4 weken naar de praktijk van de heer van Holsteijn. Het geeft me nieuwe energie om elke dag weer opnieuw deze uitdaging aan te gaan.
  Riek, januari 2017
 • Paul heeft mijn kuitblessure goed kunnen behandelen. Sindsdien kom ik met regelmaat voor een behandeling ter preventie van blessures. Dat bevalt mij prima. Ik kan wel stellen dat ik haast geen lichamelijk letsel meer heb gehad.
  Pieter Fervent sporter
 • Bijna twee jaar liep ik met polsklachten. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Radeloos werd ik er van. Op dat moment hoorde ik voor het eerst over Bowentherapie. Na een fijn intakegesprek begon ik met de behandeling. Vrij snel merkte ik resultaat. De pijn en klachten namen af en langzaamaan kon ik mijn werkzaamheden hervatten.
  Jeanette, januari 2017
 • Een aantal jaren heb ik met hoofdpijn gelopen. Ik kwam vaak niet op school omdat ik er zo’n last van had. Na een aantal Bowenbehandelingen merkte ik al een verschil: ik ging weer veel meer naar school en haal nu veel hogere cijfers, ben veel vrolijker en zit stukken beter in mijn vel!
  Jongen, 13 jaar
 • Ik heb hooikoorts en astma, waarvoor ik medicijnen gebruik. Ik was eigenlijk altijd verkouden. Vooral als ik lachte had ik veel last van slijm en een piepende ademhaling. Na één behandeling met Bowentherapie was ik veel minder verkouden en had ik ’s nachts veel minder last van benauwdheid. Nu, aan het eind van de therapie, gebruik ik nauwelijks meer medicatie en ben ik nog maar af en toe verkouden. Ik heb dit jaar nog geen hooikoorts gehad en kan zelfs weer sporten.
  Simone, 26 jaar
 • Ik had al jaren last van rug- en bekkenklachten en ook van een slapend been. Op aanraden van een vriend ging ik naar een Bowentherapeut. De behandelingen waren zeer ontspannend en pijnloos. Bij andere therapieën ging mijn rug ‘op slot’, maar na Bowen voelde ik enorm veel ruimte en bewegingsvrijheid. Mijn rug is nu weer stabiel en ik heb bijna nooit meer pijn.
  Jan, 48 jaar
 • Maandenlang had ik rug-, arm- en nekpijn, waardoor ik niet goed kon functioneren. Autorijden deed teveel pijn en ik kon niet eens meer zelf mijn veters strikken. Door Bowentherapie kon ik al na 3 behandelingen mijn nek beter draaien en daardoor gemakkelijker autorijden. Na 6 behandelingen kon ik weer dagelijkse dingen doen, zoals boodschappen en huishoudelijke klusjes. Nu draai ik weer volop in het leven mee.
  Mevr. G. de V.
 • “Beste Paul, sinds ik bij jou geweest ben, ben ik een ander persoon. Geen pijn of beperking, gaat uitstekend. Dank makker 😁😁”