Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Bowentherapie

Welke klachten kunnen met goed resultaat behandeld worden?

Bowentherapie kan effectief worden ingezet bij een groot aantal klachten. Kijk hier voor een overzicht.

Is een Bowenbehandeling veilig?

Ja, Bowentherapie is veilig voor iedereen. Ongeacht de lichamelijke conditie of leeftijd is Bowentherapie effectief bij het behandelen van chronische en acute pijn, het verbeteren van de lichaamshouding, versnellen van het herstel bij letsel en ongelukken, verlichting van fysieke en emotionele stress en het verbeteren van de algehele gezondheid en het energieniveau.

Wat doe ik voorafgaand aan de behandeling?

Voorafgaand aan de behandeling vul je een intakeformulier in zodat rekening kan worden gehouden met je medische voorgeschiedenis.

Welke kleding draag ik tijdens de behandeling?

Behandeling kan door lichte, loszittende kleding heen gedaan worden. Een Bowenbehandeling kan ook direct op de huid plaatsvinden. De cliënt draagt dan onderkleding en het lichaam wordt bedekt met handdoeken.

Hoe vindt de behandeling plaats en wat doe ik als ik bijvoorbeeld niet op mijn buik of rug kan liggen vanwege mijn klachten?

Tijdens de behandeling ligt de cliënt ontspannen op een comfortabele behandeltafel gedeeltelijk in buiklig en gedeeltelijk in ruglig. Indien een bepaalde houding tijdens de behandeling vanwege de klachten niet mogelijk is, dan wordt een aangepaste houding gezocht, bijvoorbeeld in zijlig, of zittend op een stoel. Samen zoeken we altijd naar de meest comfortabele houding.

Hoe wordt de behandeling opgebouwd?

De bowentherapeut geeft een aantal “moves” volgens een patroon en verlaat dan voor één tot enkele minuten de behandelkamer om de cliënt optimaal profijt te laten hebben van het ontspanningseffect dat de aanzet vormt tot herstel.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt ca. 45 minuten.

Hoeveel behandelingen zijn nodig voor resultaat?

Bij sommige klachten geeft 1 behandeling al een duidelijk resultaat. Voor de meeste klachten wordt 3 à 5 behandelingen aangehouden. Meerdere behandelingen zullen veelal tot een verdere verbetering leiden. Chronische klachten vragen om een gezamenlijk te bepalen onderhoudstraject.

Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?

Bij acute klachten zoals sportblessures kan meerdere keren per week behandeld worden. Bij chronische klachten word gestart met een interval van ongeveer een week. Met afname van de klachten zal de behandelinterval steeds wat ruimer worden en wordt het behandeltraject afgebouwd.

Werkt een Bowenbehandeling ook preventief?

Ja, preventief behandelen biedt grote mogelijkheden om ervoor te zorgen dat oude klachten niet terug keren en nieuwe klachten worden voorkomen. Na het afbouwen van het behandeltraject wordt indien nodig een onderhoudstraject besproken om de nieuw opgebouwde conditie te behouden. Bijvoorbeeld een keer per drie maanden een behandeling om in optimale vorm te blijven.

Is een Bowenbehandeling pijnlijk?

Nee, het is een van de mildste behandelvormen die er zijn. De start van elk hersteltraject is het verkrijgen van een zogenaamde relaxatierespons. Stress verdwijnt dan geheel of grotendeels. Dit kan alleen wanneer je een hoge mate van fysieke en mentale ontspanning kunt ervaren.

Is een Bowenbehandeling effectief bij acute klachten?

Ja, Bowentherapie wordt veel ingezet bij acute klachten. Denk aan sportblessures, blessures tijdens andere vrijetijdsbesteding, ongelukken. Snel behandelen zorgt ervoor dat het lichaam weinig of geen kans heeft om compensatieverschijnselen te ontwikkelen.

Is Bowentherapie effectief bij chronische klachten?

Ja, het is bijzonder effectief bij langdurige klachten waar andersoortige behandelingen niet of nauwelijks werkzaam zijn. Zie toepassingen bij klachten.

Waarom is (extra) water drinken na een Bowenbehandeling nodig?

Door het drinken van water zullen de extra vrijkomende afvalstoffen afgevoerd worden. Te weinig vocht in het lichaam belemmert de afvoer en vrijkomende afvalstoffen kunnen dan bijvoorbeeld huidklachten, hoofdpijn of darmklachten veroorzaken.

Is een Bowenbehandeling een vorm van massage?

Nee, het is geen massage.

Is er een verwijzing van de huisarts nodig?

Nee, je kunt direct afspreken voor een behandeling.

Wordt mijn behandelend (huis)arts op de hoogte gesteld van Bowentherapie?

Dit wordt alleen gedaan in overleg met mijn cliënt. Het is goed dat je huisarts weet hoe je op een (kosten)effectieve werkt aan je gezondheid. De begrippen Bowentherapie en fasciatherapie worden ook bij artsen steeds bekender vanwege de succesvolle toepassingen.

Hoe maak ik een afspraak?

Je kunt contact met me opnemen per telefoon (06 12 40 08 79) of via het contactformulier.

Kan ik ook telefonisch of per mail mijn situatie bespreken?

Ja, dat is zeker mogelijk. Heb je een gezondheidsprobleem, lees dan bij voorkeur eerst op deze site over de mogelijkheden hoe Bowentherapie je daarbij kan helpen.

Is Bowenbehandeling aan huis mogelijk?

Ja, onder bepaalde omstandigheden is dat mogelijk in overleg.

Vergoedt mijn verzekeraar de kosten voor Bowentherapie?

Ja, de meeste verzekeraars vergoeden de behandelingen geheel of gedeeltelijk uit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw verzekeraar. Bowentherapie valt bij de meeste verzekeraars in de categorie alternatieve geneeswijzen, natuurgeneeswijzen, of alternatieve zorg. Denk eraan dat de vergoeding afhankelijk is van uw polis. Controleer dat van tevoren.

Staat je vraag hier niet bij?