De Bowentechniek

Informatie over de techniek en research

Bowentherapie is een dynamisch behandelsysteem dat hoofdzakelijk werkt via spieren, pezen en bindweefsel (fascia). Dit fasciale weefsel blijkt na vele onderzoeken van de laatste decennia veel functies te vervullen in ons lichaam en een hoofdrol te spelen bij het herstel van een uitgebreid scala aan klachten.

Over fascia

Wat is fascia?
Fasciaal weefsel (fascia) is een bleke, nagenoeg transparante en productieve matrix (weefsel tussen de cellen) die zich door het hele lichaam bevindt. Fascia omhult praktisch elke structuur in je lichaam. Al het fasciaweefsel staat direct met elkaar in verbinding. Fascia bevindt zich in het lichaam als een doorlopend weefsel, maar heeft geen aanhechtingen zoals spieren dat hebben.

Wat gebeurt er bij inspanning en ontspanning?
Tijdens inspanning verandert de structuur van de fascia. Tijdens ontspanning verandert de fascia weer naar zijn oorspronkelijke staat. De activiteit is dan uitgevoerd en er kan weer rust optreden. Tevens kunnen de weefsels, die omvat werden door de samentrekkende fascia, weer beter doorbloed raken en hun afvalstoffen afgeven.

Wat is het gevolg van overprikkeling van de fascia?
Het kan echter zijn dat de fascia overprikkeld worden of blijven door welke vorm van trauma (weefselbeschadiging/blessure) dan ook. Bijvoorbeeld verdraaiing, verkorting, samentrekking of een combinatie hiervan. Dit geeft vermindering van de circulatie en beïnvloeding van de zenuwen die door de fascia lopen. Deze situatie kan jaren aanhouden zonder dat men zich er bewust van is.

Een veel voorkomend voorbeeld is een val op het stuitje. Ben je ooit van de trap of schommel gevallen of tijdens het skiën of snowboarden? Dit geeft o.a. samentrekking van fasciaal weefsel die veelvuldig oorzaak is van klachten die vaak (veel) later optreden en niet of lastig herstellen, zoals ook bij een tenniselleboog, KANS (Klachten aan Arm, Nek, Schouder), maar ook darmproblemen en veel andere klachten. De fascia met haar aanwezige samentrekkingen (contracties) is de directe oorzaak van de stijfheid en de pijn die we ervaren tijdens een trauma of chronische ziekte. Dit wordt versterkt wanneer we ouder worden en niet goed voor de conditie van onze fascia zorgen.

Een holistische methode

Bowentherapie werkt op het gehele lichaam
Tijdens een Bowenbehandeling worden op allerlei plaatsen lichte rolbewegingen uitgevoerd. Ook op plaatsen waar ogenschijnlijk geen klachten zijn. Bowentherapie zorgt voor het opheffen van verstoringen in het gehele lichaam zodat de fascia en de omliggende weefsels hun oorspronkelijke functie kunnen uitoefenen.

In plaats van te focussen op een enkele klacht werkt Bowentherapie dus op het hele lichaam. Het herstelt de balans via het autonome zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel beïnvloedt en regelt het overgrote deel van onze lichaamsfuncties en is gevoelig voor stress. Heel veel mensen leven tegenwoordig in een constante staat van stress. Een dergelijke overstimulatie houdt het lichaam in een fight-, flight- of freeze toestand. Herstel van klachten kan alleen plaatsvinden wanneer het autonome zenuwstelsel schakelt naar de rust-, ontspan-, en herstelmodus. Dit is precies de verschuiving die door Bowentherapie op gang wordt gebracht en die onder normale omstandigheden ook stabiel blijft.

Wat merk je van de werking van Bowentherapie?
Ongeacht de lichamelijke conditie of leeftijd is Bowentherapie effectief bij het behandelen van chronische en acute pijn, het verbeteren van de lichaamshouding, versnellen van het herstel bij letsel en ongelukken, verlichting van fysieke en emotionele stress en het verbeteren van de algehele gezondheid en het energieniveau.

Vrijwel iedereen zal in korte tijd deze effecten waarnemen. Dat is ook een van de redenen dat veel cliënten die de krachtige werking van Bowentherapie kennen regelmatig terug komen om de methode preventief in te zetten en zo klachten te voorkomen.

Research

Doorlopend onderzoek in het nog jonge onderzoeksveld naar de mogelijkheden van Bowentherapie en de werking van de fascia vindt wereldwijd plaats. Bij toepassingen vind je een alfabetisch gerangschikt overzicht van klachten. Daar kun je zien welke klachten het meest succesvol met Bowentherapie behandeld kunnen worden.

Wat cliënten zeggen

 • Allereerst een goede ontvangst en een goede uitleg gehad. Na 1 à 2 behandelingen kreeg ik het idee dat er al goede resultaten waren. Minder pijn in mijn schouder en nek, en op het ogenblik – na drie behandelingen – ben ik pijnvrij. Dus voor mij heeft het tot nu toe goed geholpen.
  Wil, januari 2017
 • Al jaren heb ik rugklachten. Ik heb wat therapieën gehad, met wisselend succes. Ik kwam terecht bij de Bowentherapie van de heer Paul van Holsteijn. Inmiddels ben ik 87. Ik weet dat deze therapie mijn rug niet kan helen, maar elke dag is door de pijn en de beperkingen die deze kapotte rug teweeg brengt een uitdaging. Daarom ga ik iedere 4 weken naar de praktijk van de heer van Holsteijn. Het geeft me nieuwe energie om elke dag weer opnieuw deze uitdaging aan te gaan.
  Riek, januari 2017
 • Paul heeft mijn kuitblessure goed kunnen behandelen. Sindsdien kom ik met regelmaat voor een behandeling ter preventie van blessures. Dat bevalt mij prima. Ik kan wel stellen dat ik haast geen lichamelijk letsel meer heb gehad.
  Pieter Fervent sporter
 • Bijna twee jaar liep ik met polsklachten. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Radeloos werd ik er van. Op dat moment hoorde ik voor het eerst over Bowentherapie. Na een fijn intakegesprek begon ik met de behandeling. Vrij snel merkte ik resultaat. De pijn en klachten namen af en langzaamaan kon ik mijn werkzaamheden hervatten.
  Jeanette, januari 2017
 • Een aantal jaren heb ik met hoofdpijn gelopen. Ik kwam vaak niet op school omdat ik er zo’n last van had. Na een aantal Bowenbehandelingen merkte ik al een verschil: ik ging weer veel meer naar school en haal nu veel hogere cijfers, ben veel vrolijker en zit stukken beter in mijn vel!
  Jongen, 13 jaar
 • Ik heb hooikoorts en astma, waarvoor ik medicijnen gebruik. Ik was eigenlijk altijd verkouden. Vooral als ik lachte had ik veel last van slijm en een piepende ademhaling. Na één behandeling met Bowentherapie was ik veel minder verkouden en had ik ’s nachts veel minder last van benauwdheid. Nu, aan het eind van de therapie, gebruik ik nauwelijks meer medicatie en ben ik nog maar af en toe verkouden. Ik heb dit jaar nog geen hooikoorts gehad en kan zelfs weer sporten.
  Simone, 26 jaar
 • Ik had al jaren last van rug- en bekkenklachten en ook van een slapend been. Op aanraden van een vriend ging ik naar een Bowentherapeut. De behandelingen waren zeer ontspannend en pijnloos. Bij andere therapieën ging mijn rug ‘op slot’, maar na Bowen voelde ik enorm veel ruimte en bewegingsvrijheid. Mijn rug is nu weer stabiel en ik heb bijna nooit meer pijn.
  Jan, 48 jaar
 • Maandenlang had ik rug-, arm- en nekpijn, waardoor ik niet goed kon functioneren. Autorijden deed teveel pijn en ik kon niet eens meer zelf mijn veters strikken. Door Bowentherapie kon ik al na 3 behandelingen mijn nek beter draaien en daardoor gemakkelijker autorijden. Na 6 behandelingen kon ik weer dagelijkse dingen doen, zoals boodschappen en huishoudelijke klusjes. Nu draai ik weer volop in het leven mee.
  Mevr. G. de V.
 • “Beste Paul, sinds ik bij jou geweest ben, ben ik een ander persoon. Geen pijn of beperking, gaat uitstekend. Dank makker 😁😁”